Declarații

Erling Haaland, record de goluri într-un sezon în Anglia

 Erling Haaland a fost numit “monstru” și “bestie” în momentul în care a doborât recordul englez de goluri marcate de un jucător din Premier League într-un sezon, după ce Manchester City a învins Bayern Munchen în Liga Campionilor.

Atacantul norvegian în vârstă de 22 de ani a marcat al treilea gol al lui City în victoria cu 3-0 din prima manșă a sferturilor de finală, atingând astfel un alt punct de referință în primul său sezon în fotbalul englez, scrie Mediafax.

Acesta a fost cel de-al 45-lea gol al său pentru City în acest sezon, în doar al 39-lea său meci, un record pentru un jucător din Premier League în toate competițiile.

Acesta a fost al șaselea său gol în opt meciuri împotriva campioanei Germaniei, Bayern, după ce a jucat în mod regulat împotriva bavarezilor cu Borussia Dortmund, fără să iasă vreodată învingător.

“Orice echipă trebuie să se teamă de acest jucător, pentru că este pur și simplu un monstru. Este o bestie, felicitări lui Manchester City pentru că l-a transferat”, a declarat fostul atacant al lui Bayern și al Germaniei, Mario Gomez, pentru BT Sport.

Haaland a atins mingea doar de 28 de ori, mai puțin decât orice alt jucător titular al celor două echipe.

“Este cel mai eficient atacant pe care l-am văzut vreodată. Golurile sale sunt de neuitat”, a declarat și fostul mijlocaș englez Owen Hargreaves, care a jucat pentru Bayern și City, citat de BBC Sport.

Fostul fundaș al lui City, Joleon Lescott, a adăugat: “Este unic. Trebuie să fie grozav pentru jucătorii de bandă să știe că pot oricând să trimită un balon în zonă, cu care Haaland se va conecta”.

Haaland are, de asemenea, șase pase de gol în acest sezon, dintre care una în acest meci, când a centrat pentru Bernardo Silva, care a dus scorul la 2-0.

Fostul atacant al lui Manchester United, Dion Dublin, a declarat la BBC Radio 5 Live: “A făcut atât de multă muncă pentru alți jucători din joc.

“Niciodată nu are de gând să nu fie pe foaia de joc a marcatorilor, mai ales atunci când City înscrie trei goluri”.

Ce reprezintă acest ultim record al lui Haaland?

De la inventarea Premier League, în 1992-93, niciun jucător nu a marcat 45 de goluri în toate competițiile atât de repede.

Ruud van Nistelrooy a atins limita celor 44 de goluri pentru Manchester United în 2002-03, iar Mohamed Salah a făcut același lucru pentru Liverpool în 2017-18.

Atât atacantul olandez Van Nistelrooy, cât și egipteanul Salah au avut nevoie de 52 de meciuri pentru a marca cele 44 de goluri. Haaland a doborât recordul lor în ciuda faptului că a jucat cu 13 meciuri mai puțin.

Van Nistelrooy era la al doilea sezon la United când a reușit acest lucru, iar Salah a făcut-o în primul său an la Liverpool, dar jucase în Anglia pentru Chelsea înainte.

Ultimul jucător din prima ligă engleză care a marcat mai multe într-un sezon a fost Clive Allen de la Tottenham în 1986-87, când a ajuns la 49 de goluri în toate competițiile pentru Tottenham.

Cele 45 de goluri ale lui Haaland depășesc, de asemenea, precedentul său cel mai bun sezon. În 2019-20, el a înscris în total 44 de goluri, 28 pentru Salzburg și 16 pentru Dortmund.

Acesta a fost al 11-lea său gol în Liga Campionilor din acest sezon, de asemenea un record personal. Doar Van Nistelrooy (12 în acel sezon 2002-03) a marcat vreodată mai multe pentru o echipă din Premier League.

Haaland este cel mai bun marcator al lui City într-un sezon, un record pe care l-a doborât în urmă cu aproape o lună și pe care l-a prelungit de atunci.

Cele 38 de goluri ale lui Tommy Johnson în 1928-29 au fost recordul clubului timp de 94 de ani.

Ce alte recorduri ar putea doborî?

Haaland, care este deja unul dintre cei doar 12 jucători care au marcat 30 de goluri într-un sezon din Premier League, va doborî cu siguranță în curând recordul de goluri într-un sezon din Premier League.

Recordul este de 34 și îi aparține lui Andy Cole în 1993-94 și lui Alan Shearer în sezonul următor, ambii în decursul a 42 de meciuri.

El este la doar două goluri în spatele recordului lui Salah într-un sezon cu 38 de meciuri – 32 de goluri, stabilit în 2017-18.

Haaland mai are la dispoziție nouă meciuri din Premier League pentru a doborî aceste recorduri.

Desigur, fotbalul nu a început în 1992 și există recorduri pe care chiar și pentru Haaland vor fi greu de atins.

Dixie Dean a marcat 60 de goluri în prima ligă și 63 în toate competițiile, pentru Everton, în 1927-28 – ambele recorduri nedoborâte până în prezent.

Dar dacă City merge până la capăt în Liga Campionilor și în Cupa Angliei, el ar mai avea la dispoziție încă 15 meciuri pentru a înscrie cele 18 goluri necesare pentru a doborî recordul lui Dean pentru toate competițiile.

Probabil că momentan nu poate intra în cursa pentru doborârea recordurilor lui Lionel Messi din 2011-2012, în celelalte ligi importante din Europa. Argentinianul a înscris 50 de goluri în La Liga și 73 în toate competițiile pentru Barcelona în acel sezon.

În Liga Campionilor, Haaland a depășit acum cele 10 goluri care au fost suficiente pentru a-i aduce gheata de aur din 2020-21, dar mai are nevoie de câteva pentru a egala recordul de 17 goluri al lui Cristiano Ronaldo din 2013-14.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button