#PsihologiaînSportULTIMELE ȘTIRI

PsihologiaînSport: Sunt pregătit și pot reuși! (ep. 2)

Frica și anxietatea de performanță, se află printre primele blocaje emoționale ale sportivilor. Ambele sunt semnale de alarmă, protejându-ne de un pericol real sau imaginar, însă cele două experiențe sunt diferite : frica reprezintă o reacție la un pericol extern, iar anxietatea e un derivat din lumea noastră internă.

Ceea ce se întâmplă în competiții are mare legătură cu lumea noastră internă, cu felul în care știm să interpretăm semnalele din mediu.

”Am simțit cum mi s-au înmuiat genunchii”, ”Mi-era frică să nu mă fac de rușine”, ”M-am gândit că o să pierd”, ”Mi-era groază că o să dezamăgesc” sunt câteva exemple din ce se întâmplă în mintea noastră când suntem sub presiunea unui meci. Sunt emoții, dar nu sunt frici.

Frica are o sursă externă și e o amenințare clară cu un pericol plauzibil

(”O să fiu dat afară din lot pentru că nu am adus rezultate în ultimele 6 luni și asta este regula lotului”) .

Anxietatea are o sursă internă , este o amenințare vagă, neplauzibilă, a cărei efort de evitare este nejustificată. Consumă prea multe resurse și ne blochează în meci ( ”O să dezamăgesc”).

Emoțiile sunt precum niște sirene extrem de puternice și sunt greu de ignorat deoarece îi spun creierului la ce să fie atent.

 Frica de eșec, frica de accidentare, frica de a face o greșeală, frica de a rata ocazii în meci, frica de umilință, frica de excludere din echipă sunt emoții reale, întâlnite deseori între sportivi. Ce fac ele? Ne blochează potențialul și ne fac să greșim pe teren. Ne pierdem încrederea în noi și avem sentimentul că nu mai contăm.

Apropo de cât de departe de adevăr poate fi o astfel de interpretare, Dalai Lama spunea :”Dacă simți că nu contezi pentru că ești prea mic, încearcă să dormi în cameră cu un țânțar”.

O explicație științifică se află în sistemul nostru limbic. De foarte multe ori, o să-l găsiți sub denumirea de creier emoțional. Ce face atât de special acest sistem este că că el ” găzduiește” structurile responsabile cu siguranța, cu emoțiile și cu motivația. Doar că, în competiții, devenim extrem de agitați, și așa apare anxietatea de performanță.

Ce m-a ajutat pe mine și pe alți sportivi de performanță cu care lucrez , a fost să identific de unde vine nesiguranța și blocajul.

Emoțiile  vin de undeva. Ele nu stau într-un vid , așteptând ocazia. Se formează în liniște, pas cu pas, ca un bulgăre care devine din ce în ce mai mare .

Judy Willis , neurolog din Statele Unite , spune că reacțiile noastre la experiențe sunt filtrate prin sistemul limbic. Ea spune că emoțiile sunt ca niște sirene extrem de puternice .

Te invit la un exercițiu scurt de reflecție și vezi unde sună sirena ta  :

 1. Emoțiile vin din presiunea competițiilor?
 2. Emoțiile  vin din prezența  publicului?
 3. Emoțiile vin din așteptările părinților ?
 4. Emoțiile vin din aspectele  tehnice sau tactice pe care încă nu le stăpânești 100% ?

După ce ai identificat de unde vine anxietatea ta în competiție, îți recomand un exercițiu mental util pentru stările de anxietate: tehnica respirației controlate sau respirația ”la cutie”. Și noi, psihologii, putem fi amuzanți uneori .🙂

Pentru a efectua acest exercițiu, urmează pașii de mai jos:

 1. Găsește un loc liniștit și confortabil în care să stai sau să te așezi.
 2. Închide ochii și încearcă să te relaxezi prin întinderea mușchilor și eliberarea tensiunii.
 3. Concentrează-te asupra respirației și observă cum aerul intră și iese din corpul tău.
 4. Inspiră profund pe nas timp de 4 secunde, reține respirația pentru 4 secunde, expirați lent pe gură pentru 4 secunde și reține, din nou,respirația pentru 4 secunde.
 5. Continuă să respiri în acest ritm timp de 1-2 minute sau până simți că te liniștești și starea de anxietate scade.
 6. Pe măsură ce faci acest exercițiu, încearcă să te concentrezi numai asupra respirației și să nu te lași distras de alte gânduri sau stimuli din jur.
 7. Dacă simți totuși că gândurile rătăcesc, nu te critica. Pur și simplu reîndreptăți atenția asupra respirației și continuă exercițiul.

Tehnica  respirației ”la cutie” ajută la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de anxietate. Repetarea regulată a acestui exercițiu mental o să contribuie la creșterea stării de relaxare și la gestionarea mai eficientă a stărilor de anxietate din viitor.

Dacă vrei să rămâi conectat la exercițiile care te pot ajuta să îți pregătești mintea pentru succes, îți las un link mai jos. Conectează-te și vei primi săptămânal un antrenament mental valoros! E parte din misiunea mea, de a pregăti mintea pentru succes în sport!

Link-ul către antrenamentul mental săptămânal, cu resurse audio și video gratuite : https://ninaburu.ro/

Alte știri sport din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button