#PsihologiaînSportULTIMELE ȘTIRI

PsihologiaînSport: ”Sunt pregătit și pot reuși!” (ep. 3)

Dacă vrei să ai încredere în tine, trebuie să îți alegi bine părinții, spune Glenn Schiraldi. Specialistul în sănătate mintală a observat în cercetările lui că cei care au o părere realistă și apreciativă despre propria persoană, tind să aibă părinți care sunt iubitori și suportivi.

 

Relația cu părinții poate avea un impact semnificativ asupra comportamentului și dezvoltării personale a sportivului. Așa cum știm, fiecare persoană și fiecare familie sunt unice și nu toate relațiile cu părinții sunt perfecte sau ideale. Nici nu trebuie să fie. Ceea ce ne ajută, este să conștientizăm procesul în continuă transformare. Vestea proastă este că nu există familii perfecte și nici rezultate perfecte. Vestea bună: nu e nevoie! Suntem oameni, suntem reali, suntem cu plusuri și cu minusuri și mergem toți pe un continuum, între foarte bine și mai puțin performant azi. Oscilăm și ne regăsim echilibrul prin comunicare, limite sănătoase și suport emoțional.

Ce pot face părinții ca să susțină necondiționat stările sportivului și să le ofere toate cele trei componente necesare unui echilibru pe termen lung?

Sunt câteva strategii care merită un moment de reflecție:

Oferiți sprijin emoțional: Sportivii își doresc să fie acceptați și încurajați indiferent de rezultat. Procesul este cel care le consumă resursele. Aici se pierde bucuria și entuziasmul.

Luați focusul de pe ” ”Ce ai făcut, ai câștigat ?” și investigați gândurile și emoțiile momentului. Încercați să folosiți întrebări deschise :

”Cum vezi tu antrenamentul de azi?”

”Ce ți-a plăcut?”

”Ce ti-a adus bucurie azi?”

”Ce lucruri noi ai făcut?”

Oferiți suport în gestionarea stresului și a presiunii: Sporturile pot fi o provocare și pot genera stres și presiune pentru sportivi. Îi putem ajuta prin a-i învăța pe sportivi tehnici de gestionare a stresului, a-i provoca mental să descopere ce funcționează la ei. Au nevoie de iubire, încredere și sprijin constant. Analiza meciului, comparațiile cu o altă echipă, corectarea unor tehnici, propunerile de îmbunătățire și împingerea spre limitele superioare ale capacității lor fizice, tehnice și tactice este strict sarcina antrenorului.

Nu fiti antrenori : Este unul dintre cele mai dăunătoare atitudini atunci când vorbim de sport și de provocările lui. Chiar dacă din exterior pare că întelegeți strategia antrenorului, tot ce reușiți să plantați pe termen lung este confuzie și dualitate.

Normalizați eșecul : Sporturile vin cu riscul de înfrângeri și de dezamăgiri, iar noi putem oferi suport emoțional în aceste momente, permițând sportivilor să-și exprime sentimentele și oferindu-le sprijinul necesar pentru a se recupera și a învăța din experiențele negative.

Ajută și o ciocolată caldă, o îmbrățișare și un ”Vom trece peste acest moment. Mergem mai departe!”.

Vă aștept mai departe , în episodul 4, să vorbim despre emoții în sport și să promovăm mentalități sănătoase în antrenamente și în competiții!

Nina Buru
Psiholog acreditat
Expertiză în Psihologia Sportului

Cine este Nina Buru                                                                                                
Nina Buru, psiholog și psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România și am  expertiză în domeniul psihologiei sportive aplicate. Sunt omul din echipă care se ocupă cu jocul interior în sport.

Alte știri sport din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button