SPORT ÎN ROMANIAULTIMELE ȘTIRI

Gimnastica, pe podiumul vizibilității media, după calificarea la Jocurile Olimpice (raport)

Federația Română de Gimnastică urcă, în luna decembrie 2023, pe podiumul celor mai mediatizate federații sportive din România. Fotbalul păstrează prima poziție, handbalul se menține pe poziția a doua.

mediaTRUST prezintă vizibilitatea tuturor federațiilor sportive în mass-media, în perioada 1 – 31 decembrie 2023.

Federația Română de Fotbal a fost acoperită în 4.167 de articole, atingând un punct culminant la data de 14 decembrie, când Răzvan Burleanu, principalul contracandidat al lui Aleksander Ceferin pentru postul de președinte al UEFA, a fost subiectul discuțiilor în mass-media.

Federația Română de Handbal se menține pe locul al doilea în clasamentul celor mai mediatizate federații sportive, având nu mai puțin de 499 de mențiuni în materialele jurnalistice. Momentul de vârf în ceea ce privește expunerea mediatică a avut loc la data de 6 decembrie, în contextul ultimului meci al grupei E din Campionatul Mondial de handbal feminin. În această partidă, echipa națională a României a suferit o înfrângere severă în fața echipei din Danemarca, cu un scor final de 39-23.

Pe de altă parte, Federația Română de Gimnastică urcă pe podium cu 394 de articole jurnalistice în care a fost menționată. Momentul de vârf al vizibilității a avut loc pe data de 5 decembrie, în contextul în care echipa feminină de gimnastică artistică s-a calificat, pentru prima dată în ultimii 12 ani la Jocurile Olimpice, iar Federația a apelat la donatori pentru a susține financiar echipa, în lipsa fondurilor pentru antrenamente, bazându-se pe sponsori în ultimele luni.

Decembrie a adus o creștere în clasament pentru Federația Română de Baschet, de la locul 8 în noiembrie, pe poziția a patra în decembrie, cu 382 de materiale în care a fost menționată. În 22 decembrie a fost vârful de vizibilitate, când Federația Română de Baschet l-a numit pe Mihai Silvăşan în funcţia de antrenor principal al echipei naţionale de baschet masculin.

Federația Română de Natație se menține în top 5 cu un total de 371 materiale în mass-media. Un subiect de interes major s-a axat pe cea de-a XXVI-a ediție a Campionatelor Europene de înot în bazin scurt, care s-a desfășurat în perioada 5–10 decembrie 2023 la Complexul Olimpic din Otopeni.

Federația Română de Tenis rămâne pe locul 6, menționată în decembrie în 242 de materiale jurnalistice. Unul dintre cele mai intens mediatizate subiecte a fost legat de jucătoarea Sorana Cîrstea, care a fost desemnată Sportiva anului 2023 de către Federația Română de Tenis, în cadrul Galei Tenisului Românesc. Această decizie s-a bazat pe performanța sa, ocupând locul 26 în ierarhia WTA.

În cursul lunii decembrie, Federația Română de Volei a avansat semnificativ în clasament, fiind menționată în 212 materiale jurnalistice. Vârful de vizibilitate a fost atins pe 13 decembrie, în contextul premiilor acordate în cadrul Galei Voleiului Românesc, Alexandru Rață fiind desemnat voleibalistul anului 2023 pentru prima data în carieră.

Federația Română de Tenis de masă ocupă locul 8, fiind menționată în 172 de materiale și un vârf al vizibilității pe 4 decembrie, când Elena Zaharia a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de tenis de masă pentru Juniori din Slovenia, aceasta fiind cea mai bună clasare a României din istorie.

Federația Română de Rugby urcă o poziție, acumulând un total de 154 de materiale în care a fost menționată. Atenția publicului a fost îndreptată către anunțul că tehnicianul francez David Gerard îl înlocuieşte pe Eugen Apjok la conducerea echipei tehnice a selecţionatei de rugby a României.

Federația Română de Șah intră în top 10, înregistrând un total de 143 de materiale jurnalistice în toate mediile de difuzare.

În continuarea topului, Federația Română de Box a fost menționată în 127 de materiale, iar unul dintre subiectele mediatizate a fost legat de declarația președintelui federației, care a evidențiat succesul sportului pugilistic românesc în 2023, cu peste 80 de medalii internaționale câștigate de pugiliștii juniori în competiții de prestigiu, inclusiv la Campionatele Europene și Mondiale.

Federația Română de Canotaj ocupă locul 12 în decembrie, fiind menționată în nu mai puțin de 119 articole în presă.

Federația Română de Automobilism Sportiv este pe 13, având 104 materiale monitorizate, în timp ce Gimnastica Ritmică urcă în clasament și ajunge pe poziția 14 în decembrie, cu mențiuni în 95 de articole.

Federația Română de Scrimă este pe 15, având 84 de mențiuni, foarte aproape de Federația Română de Judo, în timp ce Federația Română de Ciclism coboară în clasament și ocupă locul 17, cu 67 de materiale în mass-media, la egalitate cu Federația Română de Lupte.

Pe următoarele poziții se situează Federația Română de Atletism și Federația Română de Motociclism, fiecare fiind menționate în 55 de articole jurnalistice în luna decembrie.

Federația Română de Schi Biatlon și Federația Română de Dans Sportiv au fost menționate fiecare în 44 de materiale, iar Federația Română de Tir Sportiv urmează în top cu 36 materiale și cu un vârf al vizibilității în data de 19 decembrie 2023.

Federația Română de Karate și Federația Română de Tir cu Arcul se situează la egalitate în ceea ce privește atenția media, fiecare fiind subiectul a 34 de articole în luna decembrie.

Ele sunt urmate îndeaproape de Federația Română de Hochei pe Gheață, care a fost reflectată în 29 de materiale jurnalistice.

De asemenea, Federația Română de Culturism și Fitness a avut o prezență media semnificativă, cu 28 de articole, în timp ce Federația Română de Darts a fost menționată în 26 de materiale.

Pe de altă parte, Comitetul Național Paralimpic a înregistrat o scădere a prezenței în media, fiind menționat în 24 de articole, la fel ca și Federația Română de Triatlon și Federația Română de Kaiac-Canoe.

În cadrul Federației Române de Arte Marțiale, menționată în 18 materiele, s-a acordat o atenție deosebită sportivilor de la CS Sinh Dau, din Botoșani, care au obținut medalii la Campionatul Național de Qwan Ki Do (Arme Tradiționale) pentru juniori și seniori.

Federația Ecvestră Română a fost, de asemenea, un subiect popular, cu 33 de articole publicate despre activitățile sale, în timp ce Federația Română de Oină și Federația Română de Karting au fost fiecare menționate în 17 articole.

Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii rețele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media.

Alte știri sport din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button