EXCLUSIV. Medieșeanul Duma Ioan, președintele AJF Sibiu dezvăluie planurile ambițioase pentru fotbalul județean
În lumina unui nou mandat în fruntea Asociației Județene de Fotbal Sibiu (AJF Sibiu), fostul arbitru și respectatul lider, Duma Ioan, revine pentru a continua eforturile de transformare și îmbunătățire a fotbalului în regiune. Având o viziune fermă și un istoric impresionant în conducerea AJF-ului, Duma Ioan aduce o serie de inițiative și priorități pentru noul mandat, începând cu diversificarea competițiilor și extinderea activităților pentru a încuraja implicarea tinerilor fotbaliști.
Într-un interviu captivant, Duma Ioan oferă o perspectivă detaliată asupra progreselor înregistrate în ultimii ani, dar și a provocărilor viitoare cu care se confruntă AJF Sibiu. De la gestionarea efectelor pandemiei asupra activității fotbalistice, până la abordarea problemelor legate de infrastructura sportivă și promovarea echipei locale în ligi superioare, discuția aduce în prim-plan teme cruciale pentru viitorul fotbalului sibian.
Cu o viziune clară și o determinare remarcabilă, Duma Ioan își propune să continue munca în sprijinul fotbalului local, abordând în mod direct problemele existente și căutând soluții pentru dezvoltarea durabilă a acestui sport în comunitatea sibiană. Interviul oferă o incursiune fascinantă în lumea fotbalului local și în planurile ambițioase ale celui care conduce AJF Sibiu către un nou capitol al creșterii și prosperității fotbalului județean.
Reporter: Din nou la cârma AJF Sibiu. Ai schimbat multe de când ați preluat AJF-ul să spunem așa. Cum sunteți când știți că aveți atâția susținători?
Duma Ioan, președintele AJF Sibiu: Din prima zi a primului mandat am dorit să diversific competițiile. Ca dovadă, la două săptămâni a debutat prima ediție a Campionatului de Futsal. Duminică, în Sala Transilvania, se va desemna câștigătoarea celei de-a 4-a ediții (ediția din 2021 nu a fost organizată din cauza pandemiei). A urmat creșterea numărului de competiții pentru copii și juniori, dar cu o întârziere de un an și jumătate, tot din cauza pandemiei.
Au fost și alte probleme în 2020, de natură financiară, de exemplu, care au fost adâncite de debutul pandemiei, când fotbalul s-a oprit aproape total până în septembrie 2021.
Am muncit de acasă, începând cu platforma FRF, FOOTBALL CONNECT, unde am introdus toți jucătorii activi de atunci, aproximativ 3800, în 7 luni. Mulțumesc cluburilor afiliate pentru susținerea pe care o arată. Voi încerca și în acest mandat să le acord ajutor, competiții corecte cu structuri dinamice pentru fiecare nivel competițional, unde fiecare să joace cu fiecare, iar la copii, cei mai buni cu cei mai buni, pentru a crește astfel valoarea jucătorilor.
Reporter: Cum a fost anul 2023 pentru dumneavoastră ca șef al AJF-ului?
Duma Ioan, președintele AJF Sibiu: Anul 2023, la fel ca și 2022, au fost cei mai buni ani pentru AJF Sibiu. Competițiile s-au reluat 100%, au apărut competiții de fotbal feminin (a căror dezvoltare este o prioritate pentru anii viitori), au apărut cluburi noi, ducând la 67 de membri afiliați astăzi. Au început să apară și sponsorii: ROMGAZ SA, PROMENADA SIBIU, CRACIUN TRADE, CONSILIUL JUDETEAN SIBIU, PRIMĂRIA SIBIU. Totuși, mai avem de muncit pentru atragerea de noi firme care să susțină activitatea, să le convingem că organizația este una integră și că banii lor vor fi folosiți doar la dezvoltarea activității.
Reporter: Care sunt planurile pentru 2024, și ce credeți că ar mai trebui schimbat la nivel de Liga 4 și Liga 5?
Duma Ioan, președinte AJF Sibiu: Anul 2024 se anunță a fi unul dificil. Cluburile se confruntă în continuare cu probleme financiare, fiind susținute de consiliile locale, dar cu sume limitate. Alegerile viitoare vor aduce schimbări care vor influența, într-o oarecare măsură, activitatea AJF Sibiu.
Prioritățile pentru 2024 includ:
- Continuarea depunerii de proiecte pe agendele sportive ale CJ Sibiu și Primăria Sibiu.
- Consolidarea parteneriatului cu ROMGAZ și atragerea de noi sponsori, în special pentru susținerea copiilor, juniorilor și fotbalului feminin.
- Digitalizarea completă a activității asociației, pentru a elimina necesitatea deplasării la sediul AJF pentru diverse operațiuni (transferuri, legitimări etc.).
- Intervenția la nivelul seniorilor:
- Reducerea numărului de echipe la Liga 4, de la 14 la 13, din cauza retragerii ACS Unirea Miercurea.
- Regândirea Ligii 5, care are în prezent două serii (Sibiu și Mediaș) cu sisteme greoaie de Play-Off și Play-Out.
- Posibilitatea creării a 3 ligi la seniori, în loc de 2, dar cu consultarea prealabilă a tuturor cluburilor.
Reporter: Sibiul se confruntă cu o probleme destul de ”gravă” să spunem așa. Lipsa bazelor sportive.. Juniorii de la Mediaș se ”luptă” pe un teren, la Sibiu la fel.. ACS Mediaș, Interstar și Alma se luptă practic pentru antrenamente, cele mai mai cluburi.. rezultate super bune.. dar fără condiții. unde credeți că ar trebui ”lucrat”?
Depindem de Compania Națională de Investiții (CNI) și de autoritățile locale, care, la rândul lor, au resurse limitate. Situația stadionului din Mediaș, care este închis și se degradează, este un exemplu grav al acestei probleme.
Consider că este mai grav să ai un stadion sau un teren și să îl lași să se degradeze, obligând jucătorii de fotbal să se chinuie pe terenuri improvizate sau să se înghesuie pe un singur teren.
Problemele majore ale sportului sunt legate de legislație, care este foarte restrictivă și nu este gândită în folosul sportului și al sportivilor. La Sibiu, dacă cluburile ar fi putut utiliza cele trei terenuri pe care se juca în trecut (Mecanica, Compa, CFR), situația ar fi fost alta. Dar, după cum știm, fiecare teren are particularitățile sale.
Reporter: Luptă strânsă în Liga 4 pentru promovare. Liderul va juca cu CS Gheorgheni, un adversar pe care putem spune că îl cunoaștem.. după duelul cu ACS Mediaș de anul trecut. Cine credeți că va promova, sau există șansă mai mai avem o echipă din Sibiu în Liga 3?
Duma Ioan, președinte AJF Sibiu: Pentru al doilea an consecutiv, vom juca un baraj cu câștigătoarea județului Harghita, CS Gheorgheni. Se pare că este o echipă bună, care anul trecut a învins ACS Mediaș cu 2-1 în primul meci. Sunt sigur că va fi un baraj dificil.
Lupta pentru titlul județean este strânsă în acest an, cu 3 echipe implicate dacă ne uitam la numărul de puncte. Se anunță un retur interesant, iar eu sunt convins că va câștiga echipa cea mai bună. Obiectivul acesteia nu ar trebui să fie doar câștigarea campionatului, ci și promovarea în Liga a 3-a. Acest lucru ar contribui la creșterea numărului de echipe din Liga a 3-a și la consolidarea piramidei performanței fotbalistice. Județul Sibiu are deja câte un club în cele trei esaloane fotbalistice naționale de seniori, iar promovarea unei alte echipe ar fi un pas important în dezvoltarea fotbalului local.