ALTE SPORTURI

Ziua Sportului Curat. O luptă globală pentru integritate și fair-play

Astăzi, pe 10 aprilie, marcăm Ziua Sportului Curat, o ocazie importantă în calendarul internațional pentru a sublinia lupta globală împotriva dopajului. Acest flagel nu afectează doar integritatea sportului, ci și întreaga societate. Declarația de la Montevideo din 2013, semnată de 17 state în colaborare cu Agenția Mondială Anti-Doping, a stabilit această zi specială, cunoscută pe plan internațional sub numele de “Play True Day”. Scopul ei este de a atrage atenția asupra pericolelor dopajului și de a promova un spirit sportiv autentic și fair-play-ul.

În România, Ziua Sportului Curat a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 240/2016, publicată în Monitorul Oficial la 7 aprilie 2016, la inițiativa Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD). Astfel, țara noastră s-a alăturat statelor care combat dopajul în sport, angajându-se să adopte măsuri legislative și politici anti-doping conform standardelor mondiale. ANAD a fost desemnată să organizeze evenimente și activități educative dedicate acestei zile, în parteneriat cu autoritățile și organizațiile neguvernamentale.

Ziua Sportului Curat este un moment de celebrare a valorilor olimpismului, sportului curat și fair-play-ului. Organizațiile sportive, comunitățile sportive și iubitorii de sport se unesc pentru a promova performanța autentică și a sensibiliza cu privire la riscurile dopajului în rândul tinerilor și al sportivilor amatori. În acest sens, se organizează diverse acțiuni de educare, informare și prevenire a dopajului în sport.

În 2023, sub deviza de unitate în slujba unui Sport Curat – #OnePlayTrueTeam, Ziua Sportului Curat a fost sărbătorită la 8 aprilie, în campusul Agronomie-Herăstrău. Aici, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a acordat titlul onorific de “Ambasador al Sportului Curat” celei care a fost campioană olimpică, mondială și europeană la atletism, Gabriela Szabo.

Alte știri sport din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button