DeclarațiiULTIMELE ȘTIRI

/foto/ Interviu cu Mădă Miruna de la CSM Mediaș – tânăra ciclistă care își înfruntă limitele în lumea competițiilor internaționale

Născută la Brașov și stabilită la Alba Iulia, Mădă Miruna este sportiva care a adus rezultate notabile pentru Clubul Sportiv Municipal Mediaș, secția de ciclism, în ultima perioadă. Din cauza faptului că Alba Iulia nu are o secție afiliată la Federația de Ciclism, tânăra sportivă a ales să facă naveta la Mediaș, unde și-a și demonstrat performanțele.

“Mădălina Miruna a stat de vorbă în exclusivitate pentru SportinSibiu și ne-a povestit cum a făcut acest pas în lumea ciclismului mondial și cât de grea a fost toată munca asta”

Cine e Miruna Mădă?

Miruna: Miruna Măda este o fată căreia nu i-au plăcut păpușile Barbie, dar a avut o pasiune de mică pentru sport. A început cu înotul și schiul, a experimentat și tenisul, dar s-a oprit în final la ciclism. Acum am 17 ani și sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

De unde această pasiune pentru ciclism?

Miruna:Pasiunea apare atunci când te descoperi, când îți dai seama că ești bun la ceea ce faci și îți lipsește atunci când stai departe de acel lucru…

Ca orice copil, am primit de ziua mea o bicicletă și am început să fac plimbări în natură cu ai mei. Obișnuită de mică cu natura și căutând o alternativă pentru schi, bicicleta mi s-a părut un mijloc perfect să-mi satisfac setea de adrenalină, libertate și curiozitate. În acest sport nu e nimic monoton; mereu trebuie să te adaptezi unui traseu nou, nu știi ce te așteaptă la următoarea competiție, totul este foarte palpitant! Competiția este ceea ce te motivează să-ți depășești limitele, să fii mereu mai bună și mai bună.

Cum te-ai simțit participând la primele competiții naționale și internaționale și care a fost reacția prietenilor și colegilor după ce ai câștigat prima medalie?

Miruna: La vârsta de aproximativ 8 ani, am participat la primul meu concurs de biciclete, Junior Bike Race, în Ciugud, județul Alba. Acesta a fost cred primul concurs de MTB organizat special pentru copii. Am obținut locul 2 și cineva m-a întrebat dacă nu vreau mai mult, iar eu am răspuns cu un entuziasm da. Eram fascinată și foarte fericită pentru că, alături de copiii care se antrenau specific pe biciclete performante, am avut și eu loc pe podium! M-am întors la Ciugud în fiecare an, terminând de fiecare dată pe locul 1 până la vârsta de 14 ani, când nu am mai putut să particip… crescusem, dar am revenit ca voluntar! A fost o experiență foarte frumoasă! Și astfel a început totul… cu acel concurs din Ciugud, cu o nouă bicicletă, cu noi concursuri, au apărut și victorii și m-am implicat în lumea mountainbike-ului pentru o perioadă… până în clasa a 8-a, când am decis să îmi opresc antrenamentele și să mă concentrez pe școală.

Rezultatele obținute de-a lungul anilor m-au permis să fiu selectată în Lotul Național de MTB… și astfel, în 2022, am ajuns la primul meu Campionat European de MTB în Elveția. Convocarea a venit într-un moment de cotitură, pentru că un an de pauză în competiții îmi adusese îndoieli cu privire la viitorul meu în ciclism.

Experiența a fost memorabilă; totul în acea prima deplasare cu lotul național a fost ca un răspuns la îndoielile mele. Am descoperit lumea mare a ciclismului și atunci m-am decis să continui, de data aceasta în mod serios, profesionist, cu un antrenor personal și cu munca în fiecare zi. Gata cu joaca de până atunci. În noiembrie se împlinesc doi ani de când am antrenor personal și o echipă în spate care mă susține.

Cum a fost experiența ta la primul concurs de ciclism și ce sentimente ai avut când ai câștigat prima ta medalie?

Miruna:Participarea la competițiile internaționale este cu totul diferită față de cele din țară. În primul rând, te întâlnești cu cele mai bune fete din Europa și din lume la categoria ta… Este copleșitor. Aici în țară suntem foarte puține fete în MTB, iar odată cu înaintarea în vârstă, rămânem din ce în ce mai puține. Lipsa competiției este un mare dezavantaj…

Sunt mulțumită că am reușit să merg cu lotul național la câteva competiții europene, iar cea mai recentă a fost o etapă din Cupa Mondială în Cehia, la Nove Mesto… A fost ca și cum ai duce un copil la Disneyland pentru mine! Am avut ce să povestesc colegilor, care au devenit mai curioși în ultima vreme, văzând că lipsesc atât de mult de la școală… Mi-ar plăcea să inspir cât mai mulți cu exemplul meu, deși nu este deloc ușor să fii la un nivel înalt atât în sport, cât și în școală, dar nu este imposibil… când iubești ceea ce faci, munca asiduă devine a doua natură.

Ai avut momente în care ai simțit că vrei să renunți? Dacă da, care au fost motivele și ce te-a determinat să continui mai departe? Care sunt planurile tale pentru acest an și unde te vezi peste 5 ani? Și care sunt următoarele competiții la care ai de gând să participi?

Miruna: Fiind an olimpic, multe dintre competițiile importante au avut deja loc, iar au mai rămas câteva etape de Cupă și Campionatul Național. Anul acesta am reușit să particip deja la mare parte din competițiile programate. În decurs de două luni, am comprimat 4 curse de pregătire în Serbia, unde am acumulat puncte în rankingul mondial pentru participarea în Cupa Mondială și pentru o poziție cât mai bună la start în Campionatul European și cel Balcanic, plus o etapă de Cupă Națională. În total, am participat la 9 curse. Următoarea competiție este pe 29 iunie, a doua etapă de Cupă Națională la Păltiniș, unde îmi doresc să obțin din nou un loc pe podium.

Ca planuri de viitor, îmi doresc foarte mult să îmi gestionez bine pregătirea pentru bacalaureatul de anul viitor, deoarece voi trece în categoria U23, o categorie grea la nivel european. Apoi, intenționez să mă axez pe cât mai multe competiții internaționale, unde cred că pot să mă dezvolt cu adevărat. În următorii cinci ani, îmi propun să ajung în top 20 mondial la categoria Elite. Este un vis al meu și știu că este foarte greu de realizat, dar cred că este important să îmi propun ținte înalte și realiste pentru a putea evolua. Cu echipa potrivită, multă muncă și susținere, cred că pot realiza orice!

 

Alte știri sport din Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button