Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie (FIFA) a fost fondată pe 21 mai 1904, la sediul Uniunii Franceze de Sporturi Atletice (Union Française de Sports Athlétiques) de pe Rue Saint Honoré 229 din Paris, conform site-ului oficial www.fifa.com.
Necesitatea unui singur organism coordonator pentru supravegherea şi stabilirea regulilor jocului a devenit stringentă la începutul secolului al XX-lea, din cauza popularităţii în creştere a meciurilor internaţionale de fotbal.
La prima întrunire au participat reprezentanţi ai federaţiilor de fotbal: Robert Guérin şi André Espir (Franţa, Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques), Louis Muhlinghaus şi Max Kahn (Belgia, Union Belge des Sociétés de Sports), Ludvig Sylow (Danemarca, Dansk Boldspil Union), Carl Anton Wilhelm Hirschman (Olanda, Nederlandsche Voetbal Bond), Victor E. Schneider (Elveţia, Association Suisse de Football). Sylow a reprezentat şi Suedia (Svenska Bollspells Förbundet), iar Espir a semnat şi în numele Spaniei (Madrid Football Club). În ziua semnării acordului, Deutscher Fussball-Bund (Federaţia germană de fotbal) a trimis o telegramă confirmând intenţia de a adera la statutul FIFA.
Principiile primului statut al FIFA au inclus: recunoaşterea reciprocă şi exclusivă a forurilor naţionale participante, interdicţia cluburilor de a participa la jocurile mai multor asociaţii naţionale simultan, recunoaşterea suspendării unui sportiv de către toate asociaţiile, respectarea regulilor de joc ale Football Association Ltd. (Federaţia engleză de fotbal). Fiecare asociaţie naţională trebuia să contribuie anual cu 50 de franci francezi. Articolul 9 prevedea că FIFA era singurul organism autorizat să organizeze competiţii internaţionale.
Primul congres al FIFA a avut loc imediat, iar pe 22 mai 1904 a fost ales primul for de conducere: Guérin (preşedinte), Schneider şi Hirschman (vicepreşedinţi), Muhlinghaus (secretar şi trezorier) asistat de Sylow. Aceşti pionieri au avut o misiune dificilă, atrăgând noi membri şi convingând Anglia să se alăture proiectului. La 14 aprilie 1905, Comitetul Executiv al Football Association din Anglia s-a afiliat la FIFA, datorită eforturilor baronului Edouard de Laveleye, care a devenit primul membru de onoare al FIFA. La al doilea congres al FIFA (10-12 iunie 1905) s-au afiliat Germania, Austria, Italia, Ungaria, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda.
Până în 1909, doar asociaţii europene făceau parte din FIFA. Prima asociaţie de pe alt continent afiliată a fost cea sud-africană, urmată de Argentina şi Chile în 1912 şi de Statele Unite ale Americii în 1913.
Activitatea FIFA a fost întreruptă de Primul Război Mondial, iar după război, mulţi delegaţi nu au dorit să accepte la discuţii foştii inamici, în special reprezentanţii britanici. Cu un nou preşedinte, Jules Rimet, ales la 1 martie 1921, şi cu 20 de federaţii naţionale membre, FIFA a început să crească. La Turneul Olimpic din 1924 au participat 24 de echipe, cu selecţionata Uruguayului câştigând medalia de aur şi apărându-şi titlul în 1928.
Primul turneu de Cupă Mondială organizat de FIFA a început pe 18 iulie 1930 pe arena “Estadio Centenario” din Montevideo. Deşi doar patru echipe europene au participat, turneul a fost un succes. Uruguayul a ales să nu-şi apere titlul patru ani mai târziu, din cauza participării slabe a europenilor. Finala campionatului din 1934, disputată în sistem de meciuri eliminatorii, a fost câştigată de Italia şi a fost prima finală transmisă la radio.
Britanicii s-au reafiliat la FIFA în 1946 datorită eforturilor diplomatice ale lui Jules Rimet. Acest eveniment a fost celebrat printr-un meci între selecţionata Marii Britanii şi o echipă a jucătorilor din restul Europei, pe 10 mai 1947, la Hampden Park, Glasgow, cu 135.000 de spectatori. Veniturile de 35.000 de lire sterline au fost alocate FIFA pentru a depăşi dificultăţile postbelice. Britanicii au câştigat meciul cu 6-1. Prima Cupă Mondială postbelică a avut loc în Brazilia, în 1950. În 1954, Jules Rimet s-a retras, devenind primul preşedinte de onoare al FIFA.
Preşedinţii FIFA de-a lungul timpului au fost: Robert Guérin (Franţa), Daniel Burley Woolfall (Marea Britanie), Cornelis August Wilhelm Hirschman (Ţările de Jos), Jules Rimet (Franţa), Rodolphe Seeldrayers (Belgia), Arthur Drewry (Marea Britanie), Ernst Thommen (Elveţia), Stanley Rous (Marea Britanie), Joao Havelange (Brazilia), Sepp Blatter (Elveţia), Issa Hayatou (Camerun), Gianni Infantino (Italia/Elveţia).
Federaţia Română de Fotbal, fondată în 1909 sub numele “Asociaţia Societăţilor Sportive din România”, s-a afiliat la FIFA în 1930, anul în care echipa naţională de fotbal a participat la turneul final din Uruguay, conform “Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România”.
Comments