Eduard Pană, fost mare jucător de hochei pe gheață, a vorbit despre evoluția hocheiului românesc în ultimii 100 de ani, scrie dCsport.
În opinia sa, România a avut rezultate foarte bune în acest sport, în ciuda unor condiții dificile, în special a lipsei de infrastructură.
„Întotdeauna am avut generații de hocheiști foarte valoroși, portari foarte valoroși”, a declarat Pană. „În 1976 la Biel/Bienne, am câștigat Grupa B, învingând Elveția la ea acasă și am promovat în Grupa A a Campionatului Mondial, alături de fosta URSS, Canada, Statele Unite, Finlanda, Suedia, Germania Federală, în 1977 la Viena. Ăsta a fost apogeul, ca să zic aşa. Şi i-am învins şi pe americani.”
Până la apariția patinoarului 23 August din București, hocheiul românesc se juca pe patinoare naturale, iar jucătorii erau nevoiți să se antreneze noaptea, la ora 2:00, la Rădăuți și Cernăuți.
„Sportivii și antrenorii și-au făcut cu prisosință datoria vizavi de evoluția hocheiului pe gheață românesc, în Europa și în lume”, a spus Pană. „Eram consideraţi un fenomen, fără patinoar, să ajungi să lupți de la egal la egal cu echipele sovietice, cu echipele din Europa Centrală și de Vest, și de multe ori îi şi băteam.”
Însă, din păcate, statul român nu a investit suficient în hochei.
„Din păcate, statul nu a investit aproape nimic în hocheiul pe gheață. Din păcate, zero, nu ştiu ce tip de politică a fost asta”, a declarat Pană. „Pentru că la individual s-a investit. Eu înţeleg că dacă investeşti într-un sportiv la individual, merge cât de cât, dar dacă investeşti 100 de milioane într-o echipă de rugby sau de hochei, la 30 de inşi, aproape că nu se cunoaşte.”
În prezent, hocheiul românesc se confruntă cu noi probleme, inclusiv cu o federație despărțită în două, una în București și una în Harghita.
„De departe este cel mai greu moment, pentru că e despărțită federația în două, responsabilităţile împărţite între Bucureşti şi Harghita”, a declarat Pană. „Nu ştie cine centrează, cine dă cu capul şi cine mai scoate mingea din plasă. Deci, în condiţiile astea de suferit are hocheiul nostru pe plan mondial.”
Până la rezolvarea acestor probleme, este dificil de preconizat o revenire a hocheiului românesc la performanțele din trecut.
Comments